Back to top

Wicklow Veterinary Clinic

Wicklow Town

The Proposal  

This Veterinary Clinic comprises more than simply a surgery for visits with pets, but also substantial provision for the carrying out of surgical procedures. Thus, the plan is organised in two parts: the front comprising reception and a shop; and the rear, the greater part, medical surgery and storage.  

The MosArt Effect 

The veterinary clinic was conceived of as a pavilion ‘box’ located with other box-like buildings along the public road that subtly create something of a processional route into Wicklow Town. The building was designed to manifest a distinctiveness in that series of box buildings. It adopts a Constructivist architectural style, with its expressive structure. This is achieved by allowing steel members to emerge from behind the external panelled skin, as if a revelatory stripping occurred.